Från Chengdu, Kina till Houston, USA

Just hemkommen från Chengu där jag medverkade på en mässa. Chengdu är en av Kinas större städer och är belägen i mitten av landet, 2 ½ h med flyg från Beijing. Var där tillsammans med några kinesiska kollegor från Beijing resp Chengdu. Chengdu var en riktigt fin stad, iaf kring hotellet och mässan för mycket mer hann jag inte se.


image41
Jag tillsammans med kollegor från Beijing kontoret - Tracy och Sonia, och en kollega från Chengdu

image42
På mässan i Ordos, inre Mongoliet, förra veckan. Jag tillsammans med min kollega Hao.

De lokala kollegorna från Chengdu var snälla och tog ut oss på lokala bra matställen. En sak har jag upptäckt - kineserna gillar mat! Det är mkt mat och en massa skålande. Konstigt att de håller sig så smala så mkt som de äter, tjejerna är verkligen petites, fast iofs äter de mat och inte så mkt efterrätter och godis.


Det är lite svårt att prata med dem eftersom de inte kan så bra engelska, även kollegor. Vissa kan tom bli lite ohövliga och varken tittar eller pratar med en, men tror det är för att de är blyga då de inte kan konversera så bra på eng.


Imorgon fm åker jag till en annan mässa i Houston. Har aldrig varit i USA så ska bli superspännande!! Nu måste jag tvätta, ladda kameran, packa och förbereda mig inför resan.


Kramen!

Ett regnigt Beijing

Det regnar väldigt sällan i Beijing, men söndag regnade det. Det öste ner hela dagen. Regn är ju irriterande på så sätt att det blir blött ute och man måste ha paraply med sig, men det har också sin charm. Att sitta hemma med en bok och lyssna på regnets smattrande utanför är inte helt fel. Fridfullt på nåt sätt.


Ska berätta lite om min helg. I lördags morse spelade jag badminton tillsammans med några kollegor. Badminton och bordtennis är ju kinesernas specialiteter, och mkt riktigt så var en del väldigt duktiga. En riktigt rolig sport faktiskt, alla kan vara med och spela även om man inte är duktig. Lördag kväll blev jag introducerad till Beijings nattliv. Det började på en restaurang där vi åt Hot Pot - man tillagar sin egen mat genom att koka diverse godsaker i en kokande gryta. Supergott, och roligt!


image39

Det finns 13000 restauranger i Beijing, så det är bara att börja beta av dem =) Många ser man inte från gatan, det ser bara ut som en bakdörr ibland men går man in kommer man in till värsta restaurangen som sjuder av liv och rörelse, riktigt häftigt. Beijing bjuder på kinamat som kommer från olika provinser i landet och den kan smaka väldigt olika från provins till provins. Allt serveras dock i princip med ris.


Sen gick vi vidare till bargatan på Sanlitun. Där går både kineser och västerlänningar ut. De flesta barerna är små och rätt mysiga och ligger i små hus, men som överallt annars i Beijing så bygger kineserna höghus överallt och de pittoreska husen försvinner mer och mer. Nattlivet här är inte så stort som man skulle kunna förväntas av en stor stad som Beijing (17 miljoner invånare), men det som finns räcker gott och väl.


Trots en sen lördagsnatt med diverse drinkar (och ett ösande regn) tog jag mig söndag morgon iväg till National Stadium, nybyggd inför OS. Det var premiär öppning för stadion och vi fick bevittna målgången av ett maratonlopp. Dock var det mest kul att se hur stadion såg ut.


image40

Efter mkt letande efter en taxi tog jag mig sedan tillbaka hem. Eftermiddagen spenderades i soffan under täcket med en kopp kaffe för att få värmen tillbaka (var helt iskall när jag kom, dyblöt som jag var!). Njöt av min bok Mistrals Dotter och lyssnade till regnets fridfulla smattrande utanför...


Första veckan i Beijing

Så här ser min lägenhet ut:


image36

Utsikt över Beijing

image37

Kineserna är verkligen trevliga, de flesta. Dock verkar vissa aldrig ha sett en västerlänning förut eftersom de vill ta kort på en. Och stirrar gör dem, ohejdat. Hehe, jag känner mig lite som ett djur på zoo.


I lördags var jag och besökte The forbidden city. Består av en massa palats byggda och använda under dynasti tiden i Kina. Bland annat kunde kejsarens främsta konkubiner bo där (typ älskare, de kunde ha flera tusen och behövde inte ha träffat alla). Stort och vackert ställe med över 9000 rum. Besökte även Jingshan park och Himmelska fridens torg där Mao höll sina tal till folket och där studenter dog under en stor demonstration som hölls i slutet av (tror jag) 80-talet. Båda intilliggande The forbidden city.

image38


Därefter tog jag mig till Silk market och shoppade. Försökte pruta så gott jag kunde!


Jag var helt slut efter allt gående, allt stirrande, allt prutande och allt förklarande till taxi chaufförer vart jag skulle!


Dags att jobba, hej hopp!


I Beijing

Hej alla,

nu är jag framme! Kom i måndags eftermiddag.

Jag hinner tyvärr inte skriva mkt idag för måste gå innan kontoret stänger och jag har inte Internet hemma ännu...

För er som inte vet ska jag jobba i Beijing i 6 månader. Allt är super än så länge! Jag har supertrevliga arbetskamrater och en bra handledare. Har lägenhet nära kontoret och det är inte så långt till centrum heller. Jag bor iofs i princip mitt i Beijing. Att ta sig nånstans i den här stan är heller inte speciellt svårt, man tar bara taxi, kostar oftast bara drygt 10 yuan = ca 10 kr.

Maten är suverän! Kinesisk mat har verkligen goda smaker. Fast det gäller att man tar rätt saker på menyn, de serverar allt möjligt, lamm hjärna hade de en bild på i en restaurang...

På kontoret är det inte många västerlänningar, men mina kinsesiska kollegor är så trevliga så jag umgås med dem. Dock tar man inte fikaraster alls, de jobbar lika flitigt som myror från morgon till em.

Har bestämt mig för att försöka lära mig kinesiska, ska ta lektioner en el två ggr i veckan!

I helgen ska jag upptäcka stan! Nästa vecka ska jag till inre Mongoliet på mässa, häftigt!

Får skriva mer nästa vecka, samt visa bilder.

Stor kram!

RSS 2.0