Tyst minut och family day

Idag hade vi syst minut för alla de människor som fallit offer för jordbävningen. Alla i hela Kina var tysta i 3 minuter medan polisbilar, ambulanser och andra fordon tutade med sina sirener. Gripande minuter. Det är landssorg nu i 3 dagar så de har ställt in alla nöjesevenmang, stängt av filmkanaler osv. Dyster stämning i stan, man märker att nåt har hänt. Det är helt förskräckligt, finns inte ord helt enkelt...

Nåt roligare, i lördags hade vi Family Day med ABB. Det spelades kinesiska spel, målades, flögs med drakar, sportades osv. Själv spelade jag basket tillsammans med kollegor och provade på att dreja. resultatet blev mindre lyckat tyvärr, se bild nedan...

image47
Jag tillsammans med min avdelning. Från vänster: Laura, Jack, jag, Howard, XiaoDong och Hao. Saknas gör vår svenska chef Johan och Sisley.

image48
Larua och jag försöker lista ut hur man egentligen gör...

image49
TADA! Slutresultatet =) Det ska föreställa en tekanna, men ser mest ut som en pumpa.

Förra veckan hade jag min första kinesiska kurs, det var hur skoj som helst! Har min andra imorrn... Det är bara en kille till i min grupp förutom jag själv, han har redan hunnit gå 9 veckor men läraren tyckte jag kunde prova hoppa in. Så jag får väl ligga i helt enkelt så jag kommer ikapp =)

Nu dusch och sen sova..

Jordbävning och förkylning

I måndags upplevde jag min första jordbävning, dock blev vi väldigt skonade här i Beijing och kände knappt av den. Blomorna svajade lite och man kände hur marken gungade, ungefär som på en båt. Jag trodde först att det var jag som började bli svimfärdig. Vi förstod aldrig riktigt hur allvarligt det var förrän folk började ringa oss och fråga om vi var ok. Själva jordbävningen utbröt tydligen i sydvästra Kina, I Sichuan provinsen, och drabbade städer som Chengdu (där var jag för två veckor sedan, se förrförra inlägget i bloggen) och Chongqing. Flera tusen människor har dött, det är verkligen hemskt... Ofattbart...

Livet i Beijing fortgår dock som vanligt. Har åkt på en förkylning, var till ABB kliniken igår och fick lite dundermedicin som jag inte vet vad hälften är bra för haha. Men jag mår mkt bättre nu så kanske den hjälpte =) Kineserna är sällan sjuka. Och är man sjuk går man till doktorn och söker hjälp, även om det bara är en förkylning. De tittade konstigt på mig när jag sa att jag inte behövde piller utan att det säkert går över av sig själv. Deras filosofi är att det är ingen idé att sitta och vänta på att man ska bli frisk utan bättre att göra nåt åt saken. Ganska sund inställning. Måste ju funka eftersom de i princip alltid är friska.

I lördags var det strålande sol och jag besökte Summer Palace. Ett palats som är kvar sen dynasti tiden och ännu ett av de gamla palats som kejsare bodde i tillsammans med sina konkubiner.
image44

image45

På lördag är det Family day för ABB. En heldag för alla ABB:are med familjer att spendera tillsammans och spela spel, leka lekar osv. Bland annat så tror jag vi kommer kunna prova på fjäder leken som jag kallar den, heter nåt annat egentligen... Det är en fjäder som sitter fast på några plastskivor, ser ut som en badmintonboll, som man kickar till varandra som man kickar en fotboll. Mina kollegor spelar det ofta efter lunchen. Ser ut så här:
image46

Mina kollegor (några av dem på bilden ovan) är faktiskt helt underbara, de hälper mig med allt! Jag skulle verkligen inte klara mig utan deras hjälp pga att jag inte kan kinesiska. Men det kanske blir ändring på det för ikväll ska jag på kinesiska kurs! Jag är verkligen peppad på att lära mig, har lovat mig själv att göra ett ordentligt försök!

Kram!

Tillbaka "hemma"

Tillbaka efter min resa till Houston, USA, där jag och mina kollegor i Västerås medverkade på en stor automationsmässa anordnad av ABB. 3000 personer var där inkl ABBare, partners och kunder. Ett maffigt event med andra ord!


Där var mest amerikanska kunder men även från andra länder runtom i världen. Jag höll i hands-on sessioner för vår produktfamilj Compact Products. Presenterade lite om produkten och sen fick kunderna själva prova på att engineera. Var nervös innan för hur det skulle gå men gick bra, var riktigt kul, kunderna var trevliga!


image43
Allt färdigställt innan sessionen börjar

Dock verkar alla vara väldigt trevliga i USA, i alla fall alla de jag träffade på. De är bra på hälsningsfraser och "kallprat". Synd att vi inte hann se så mkt av Houston. Dock hann vi ut till en stor galleria och shoppa lite. Anna S och jag åkte även ut till en stor park och strosade omkring litegrann. En kväll ordnade de också en tripp till deras baseballarena. Vi fick inte se någon match men det var lite fyrverkerier, mat och annat.

Synd att jag inte hann ut och se Houstons Space Center. Fick även redan på en dag för sent att det hade spelats en NBA playoff match i Houston! Den missade jag, tyvärr! Hade ju varit hur kul som helst att se...


Man blir rätt sliten av att flyga länge. I natt sov jag 11 timmar, från kl 19 till kl 6. Försökte hålla mig vaken så länge jag kunde =) Nu mår jag dock bra, får se om jag känner nåt jetlag senare idag.


Denna vecka ska jag bara vara på kontoret, skönt!

kram på er kära vänner


RSS 2.0